Gotiek

Visie | Medewerkers | Inschrijven | Cursusdagen | Kalender & Prijzen

“I wanted to keep a Gothic Cathedral alive in my heart”

Susan Vreeland

 

Cursusinhoud:

De term Gotiek werd voor het eerst gebezigd door Giorgio Vasari in zijn Vite om de maniere barbari van de bouwkunst ten noorden van de Alpen te benoemen. De term zou zijn negatieve bijklank behouden tot in de negentiende eeuw. Over het algemeen plaatst men het begin van de gotiek in Frankrijk omstreeks 1140 omdat toen begonnen werd met de bouw van de eerste gotische bouwwerken (Koor van de kathedraal van Saint-Denis en de kathedraal van Sens).  Later ging men de term gotisch gebruiken voor alle kunstvormen in de periode van de bouw van de gotische kathedralen, van de tweede helft van de twaalfde eeuw tot in de eerste helft van de zestiende eeuw.

Gotiek werd daardoor een term die eerder een tijdperk dan een bepaalde unieke stijl aanduidt. De term Gotiek dekt dus zowel de bouwkunst, de beeldhouwkunst, de schilderkunst, glasschildering, boekverluchting, edelsmeedkunst, ivoorsnijkunst…

De Gotiek kunnen we wat mij betreft toch wel beschouwen als het eerste echte grote begin van de Westerse kunstgeschiedenis met het predikaat ‘Europees’. Vanuit het Île-de-France en Picardië verspreidde de stijl zich over nagenoeg gans Europa.

De Gotiek is een zeer ‘dankbare’ stijl voor de tekenaar. Hij is romantisch, monumentaal en zeer verfijnd. Gebouwen zijn buiten doorgaans uniform van kleur maar uiterst gedetailleerd en gesculpteerd. De Gotiek is het onderwerp voor de echte ‘fijn’tekenaar.

Ik wil jullie uitnodigen om samen met Annick de schoonheid van de Gotiek en niet te vergeten de neo-Gotiek te ervaren, te doorvoelen en te beleven. In de namiddag gaan we met Luc zelf aan de slag met tekenmateriaal en papier.

Tijdens de middag genieten we van een fijne lunch.

Aantal workshops: Telkens een dagdeel wandeling met gids en 1 dagdeel tekenen op locatie.

Workshopdag: Op afspraak.

Kostprijs (*): 65-, euro.

Doelgroep: Van 16 tem. 107 jaar.

Maximum aantal: ca. 10 deelnemers.

Moeilijkheidsgraad: Geen tekenervaring.

(*): Workshop, gidsbeurt, alle tekenmateriaal, drankje, stoel, ezeltje, lunch excl. drank.

 

 

 

 

 

Cursusdagen: terug

Geen cursussen

Voor de volledige cursus betaal je de totaalprijs van € 150-,

Inschrijven: terug

Inschrijven voor de cursusdagen Gotiek kan met het inschrijfformulier.

Muziek beluisteren: