Van Gogh

Visie | Medewerkers | Inschrijven | Cursusdagen | Kalender & Prijzen

“Je rêve de peindre et puis je peins mon rêve”

Vincent Van Gogh

 

Een week op tekenavontuur in Arles en Saint-Remy-de-Provence.

 

 

Cursusinhoud: terug

In oktober 1888, precies 130 jaar geleden schilderde Vincent in het Gele huis in Arles zijn ‘beroemde’ slaapkamertje met rieten stoel.
Op 20 februari 1888, acht maanden ervoor was hij gearriveerd uit Parijs.
Vincent woonde ruim een jaar in het Zuid-Franse Arles totdat hij voor het eerst in zijn leven een psychische aanval kreeg.
Na twee jaar in Parijs was hij moe van de drukte en het veeleisende leven in de stad en verlangde hij naar het heldere licht en de levendige kleuren van het zuiden. Bij aankomst in Arles huurde Vincent een kamer in hotel-restaurant Carrel en kort daarna in Café de la Gare. Begin september verhuisde hij naar het ‘Gele Huis’ dat hij al sinds 1 mei als atelier in gebruik had.
Vincent was zeer productief en werkte in de omgeving van Arles aan talrijke schilderijen en tekeningen. Hij ontwikkelde een eigen, expressieve schilderstijl in krachtige kleuren en dynamische penseelstreken. Hij ontmoette er de kunstenaars Eugène Boch, Dodge MacKnight en Christian Mourier-Petersen en raakte bevriend met de postbode Joseph Roulin. In oktober voegde Paul Gauguin zich bij Vincent en zij werkten twee maanden samen in Arles.
Eind december kreeg Vincent een psychische crisis waarbij hij een deel van zijn oor afsneed en het vervolgens bij een prostituee bracht. Gauguin vertrok kort daarop naar Parijs. De grote droom van Vincent om er een kunstenaarskolonie te stichten mislukte hierdoor. Vincent werd opgenomen in het ziekenhuis en werd daar op            7 januari weer ontslagen. Maar eind januari en februari herhaalden de aanvallen zich en verbleef hij langdurig in het ziekenhuis. Na maanden verzorgd te zijn in het ziekenhuis van Arles liet Vincent zich op 8 mei 1889 opnemen in de psychiatrische inrichting Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy-de-Provence. Hier werd hij behandeld door de arts Théophile Peyron. Tussen zijn aanvallen door schilderde en tekende Vincent veel; in eerste instantie in de tuin van de inrichting, later ook daarbuiten tussen de olijfgaarden, de cipressen, in het omringende berglandschap van de Alpilles en in het dorp. Saint-Rémy vormt zo het decor van veel van zijn bekende kunstwerken. Iets meer dan een jaar later, op 16 mei 1890, vertrok hij naar Auvers-sur-Oise omdat hij graag weer naar het noorden wilde terugkeren, dichter bij zijn broer die in Parijs werkte als kunsthandelaar en het verblijf in de inrichting te zwaar op hem drukte. Hij was bovendien genezen verklaard door dokter Peyron.
Twee en een halve maand later was Vincent volledig op. Hij schoot zich op 27 juli in de borst en overleed 2 dagen later op 29 juli rokend aan een pijpje.
De dag erna werd hij begraven in Auvers-sur-Oise.

De Arles- en Saint-Remy-periode is er een van een grote artistieke expressie. Van Gogh schildert en tekent er in een razend tempo. Soms meerdere werken per dag!
De zenuwinzinkingen in de instelling Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Remy volgden elkaar snel op. Tijdens een crisis in augustus 1889 had hij giftige verf ingeslikt. Toch bleef Vincent van Gogh doorwerken, zij het in deze korte periode uitsluitend met tekeningen. Omdat hij op bepaalde momenten niet meer naar buiten wilde, uit vrees voor een nieuwe crisis (mistral?), maakte hij, vanaf oktober 1889, enkele kopieën naar werken van Rembrandt, Delacroix, Millet, Daumier en Gustave Doré.

De locaties waar Vincent heeft getekend en geschilderd bestaan grotendeels nog. Arles en Saint-Remy hebben in de stad routes uitgezet waarbij je de verschillende locaties met behulp van zijn schilderijen kan herkennen en terugvinden.

Tekenen op de plekken waar Vincent 130 jaar voor ons heeft gewerkt is een bijzondere ervaring.

De psychiatrische inrichting Saint-Paul-de-Mausole bestaat nog steeds. Een deel is nog steeds inrichting voor geesteszieken en een ander deel is nu cultureel centrum en museum als aandenken aan hun beroemdste patient Vincent van Gogh.

Het opzet van de cursus is om in de geest van Vincent je persoonlijke stijl te kunnen neerzetten, en dit zo getrouw mogelijk op de plaatsen waar Vincent werkte en zich liet inspireren. Een schat aan beeldmateriaal wat ik door de jaren heen heb verzamelt zal u daarbij (telkens op een andere locatie) inspireren.

 

Praktisch:

We overnachten in het prachtige ‘Domaine Des Clos Hotel’, 911 Chemin du Mas de la Tour, 30300 Beaucaire, Frankrijk in half pension. ’s Middags lunchen we op locatie.

http://www.domaine-des-clos.com

Aantal workshops: 8

Periode: 05/09/2019 tem. 15/09/2019.

Workshopdagen: 06/09/2019 tem. 14/09/2019.

Kostprijs (*):

  • In een 1-persoonskamer: 1400-, euro p/p.
  • In een 2-persoonskamer: 1100-, euro. p/p.

Excl.: Vervoer.

Doelgroep: Liefhebbers zonder tekenervaring die houden van goed eten, een goed gesprek en cultuur. Singles hebben een streepje voor.

Maximum aantal: Minimum 5- Maximum 12 deelnemers.

Moeilijkheidsgraad: Geen tekenervaring.

(*): Overnachtingen, ontbijt, diner, lunch incl. drank, tekenmateriaal, stoeltje, ezeltje, cursus en excursies.

 

 

Cursusdagen: terug

Geen cursussen

Inschrijven: terug

Inschrijven voor de Van Gogh reis kan via het inschrijfformulier.

Inspiratie: