Carl Spitzweg, 1870 Col. Winterthur Museum. Collectie: Dr. O. Reinhardt

Visie

 

 

“Une oeuvre d’art qui n’ a pas commencé
dans l’emotion n’est pas de l’ art”

Paul Cezanne

Als kunstenaar ervaar ik dat kunst en creativiteit verder gaat dan alleen het waarnemen van het onderwerp en dat op creatieve wijze vastleggen.
 De schoonheid der dingen wordt niet slechts gezien zoals ze zijn; echter zoals we als mens zijn. De blik van een kunstenaar is gekleurd met levenservaringen, emoties en gevoelens. Een schilder/tekenaar laat zien wat hij heeft gemaakt. Een kunstenaar laat ons zien waarom hij heeft geschilderd; vanuit welke gevoelsbeleving.
Het is de combinatie van waarnemen, voelen en beleven dat ons in contact brengt met de creativiteit in onszelf.

Met mijn kunstbelevingscursussen wil ik een brug slaan tussen hoofd (waarnemen, leren en verdiepen) en het hart (verwonderen, voelen, en beleven). Juist deze twee ervaringsgebieden gaan elkaar aanvullen en versterken in het creatieve proces van de teken- en schilderkunst.
Jezelf verdiepen in het thema als onderwerp voor je eigen creativiteit.  En daarbij het landschap als multi-zintuiglijke speeltuin gaan verkennen, zal meer tot inspirerende verbeelding gaan spreken voor de kunstenaar in jou.

Het beleven als kunstvorm zal aan het denken vleugels geven om zo tot vrije creatieve expressie te kunnen komen. Zo ontstaat er ruimte om jouw eigen authentieke kunstbeeld tot wasdom te laten komen. Het begin van transformatie van vorm naar kunstvorm. Jouw eigen kunstbeeld nodigt weer uit om opnieuw beleefd te worden vanuit het waarnemen en voelen. Het onderwerp wat wordt waargenomen, de sfeer die wordt geproefd tot jouw eigen creativiteit dat tot uitdrukking komt en het tot stand gekomen kunstbeeld vormen alles tezamen jou eigen unieke kunstbeleving.

Kunstbeleving is een creatief kunstavontuur dat met hart en ziel wordt beleefd.

(Met dank aan Rudolf van den Eerenbeemt, mijn partner in crime voor het optekenen van mijn ideeën en het verwerken hiervan in een leesbare tekst)