Foto: Rudolf van den Eerenbeemt

Wie ben ik?

“Art is not always about pretty things, it is about who we are, what happened to us and how are lives are affected”

Elizabeth Martha Brown 

 

 

Jeugdherinnering:

Al in mijn vroege kindertijd heb ik de wereld van creativiteit ontdekt.
Mijn ouders bezaten veel kartonnen dozen, stiften en plakband in een ruim pakhuis. Dat was mijn eerste grote speeltuin. Mijn speelgoed maakte ik zelf, want dat werd nauwelijks gekocht. Alles wat ik kon bedenken, kon ik ook maken. Dat was het begin van mijn creatieve ontwikkeling. Ik was uitvinder, aannemer, architect en opdrachtgever in één. Datgene wat ik niet kon knippen en plakken, tekende ik er gewoon bij.
Mijn eerste grote project was een oude aktetas voorzien van zaag, hamer, passer, beitel en een telefoon met een antenne. Deze tas diende als mijn mobiele werkplaats. Ik was er heilig van overtuigd dat men als ontwerper altijd bereikbaar moest zijn. Alles was gemaakt uit karton en functioneerde uiteraard.

“ I am always doing what I can not do yet, in order to learn how to do it”

Vincent van Gogh 

Kunstenaar aan het werk:

Via diverse opleidingen heb ik me verdiept in de plastische kunsten, kunstgeschiedenis, textieldessin-ontwerp, kostuum-en decorontwerp en TV-design. Ik heb tot op heden voornamelijk als decor- en kostuumontwerper voor theater- en filmproducties gewerkt in binnen- en buitenland. Later ben ik als kunstenaar ook autonoom werk gaan maken. Naast tentoonstellingen heb ik ook diverse kunstprojecten gerealiseerd voor openbare plekken in Vlaanderen zoals in Zonhoven, Vosselaar, Boom, Lokeren en Deurne.
Tussen de bedrijven door is de liefde voor het knutselen en het vrije tekenen altijd blijven bestaan. Als ik op reis ben, neem ik meestal mijn vertrouwde schetsboekje mee om op allerlei plekken in openlucht te gaan tekenen.
Tekenen is voor mij kijken, voelen, ervaren en beleven.

“Nothing will stop you from being creative so effectively as the fear of making a mistake”

John Cleese

De kunst van het waarnemen:

Voor mij zijn tekenen en creativiteit begrippen die volledig vanzelfsprekend en een integraal onderdeel zijn van mijn leven.
De manier waarop ik naar de wereld kijk, is er volledig door beïnvloed. Mijn wens is om de wereld van de kunst met nieuwsgierige belangstellenden op een geheel eigen wijze te gaan verkennen.
Wie aandachtig waarneemt kan een diepere betekenis van de omgeving ervaren.
De waarnemer wordt zich meer bewust van detail, textuur, contrast, lijn en kleur.
Schoonheid ervaren in eenvoudige objecten die ons dagelijks omringen, verbreedt de horizon van je creatieve brein.
Door het onderwerp meer en dieper tot je te nemen, kom je vanzelf tot het vertragen van de tijd.
Voor natuurgetrouwe registratie gebruik je een camera. Voor de snelheid en het vluchtig delen een smartphone. Voor  het echte beleven van het onderwerp ga je zitten, kijken en tekenen.

“Art does not reproduce what we see; rather it makes us see”

Paul Klee

Deze ‘vertraagde’ tijdservaring en het beleven van schoonheid wil ik graag met anderen delen tijdens mijn  tekencursussen.
Met alle plezier wil ik mijn cursisten inspireren, prikkelen en begeleiden op het pad van waarnemen, verwonderen en verdiepen. Om van hieruit tot jouw eigen vrije creatieve expressie te komen.
Wees welkom om een kijkje te nemen in mijn thematisch cursusaanbod rondom tekenen en beleven.

Graag tot ziens in mijn tekencursussen.

Hartelijke groet,

Luc De Backer